Op mijn website vindt u korte artikeltjes en informatie die te maken hebben met de TABAKSGESCHIEDENIS. Kies een categorie, klik en scroll. Lees eerst het AVG. Heeft u aanvullende gegevens of vragen? Klik boven in de balk op Contact. Veel leesplezier, Fred Tijmstra

Tabaksfabrieken

Cento Tobacco Company – Amsterdam

Cento Tobacco Company – Amsterdam

Turmac opgericht in 1920 genoot grote bekendheid als sigarettenfabrikant. In 1949 werd onder de naam Cento een verkoopmaatschappij van Turmac opgericht voor de verkoop van shagtabak. Op 19 mei 1951 werd octrooi aangevraagd voor de nieuwe merken Virginia Club en Flight. Virginia Club werd aangevraagd door United Cigarettes Factories N.V.,  het merk Flight door de Turmac Tobacco Company N.V.  Beide  ondernemingen zijn in wezen Turmac en gevestigd op het Frederiksplein 52 te  Amsterdam waar ook de Cento Tobacco Company N.V. was ondergebracht. In de boeken behoorde het adres Bloemgracht 135  ook toe aan Cento.

In de beginjaren is er in de kranten veel reclame gemaakt met “Shagmans” (een pratend tabaksblad), die contacten met de shagrokers probeerde te leggen door uitgesproken adviezen te geven. One-liners die de tabak aanprezen. Op 19 november 1951 werd door Cento een octrooi aangevraagd voor het beeldmerk Shagmans met de tekst “aangenaam”.

De prijs van de pakjes tabak was eerst 75 cent, daarna 85 cent. In de tabaksalmanak uit 1955 stonden vier merken van Cento vermeld: Flight, Solo shag, Virginia club en Vaandrig. De tabak werd verpakt in aluminium papier (tegen vocht van buiten af).
De shagverkoop was geen succes. Tussen 1957 en 1960 zijn de merken van de markt gehaald en daarmee eindigde het “shagavontuur” van Turmac.

Aan de achterzijde van de label van het pakje Vaandrig staan vlaggen van allerlei landen afgebeeld, bedoeld om te verzamelen door ze uit te knippen en in een speciaal daarvoor uitgegeven album te plaatsen. Er zaten 113 vlaggen in.

Album “Vlaggen van alle landen

Bronnen:

  • Turmac historisch archief
  • Correspondentie de heer F.Wienk – Zevenaar
  • Afbeelding album: Ed Hees
  • Andere afbeeldingen collectie F.Tijmstra

Dit vind je misschien ook leuk...