Op mijn website vindt u korte artikeltjes en informatie die te maken hebben met de TABAKSGESCHIEDENIS. Kies een categorie, klik en scroll. Lees eerst het AVG. Heeft u aanvullende gegevens of vragen? Klik boven in de balk op Contact. Veel leesplezier, Fred Tijmstra

Sigarenzakjes

Bijzondere sigarenzakjes

Bijzondere sigarenzakjes

Naast de sigarenkokers en de gangbare papieren zakjes werden er zakjes van in reliëf geperst papierstof gemaakt die machinaal genaaid werden. Deze zakjes waren steviger en konden meermaals gebruikt worden. Soms alleen aan elkaar gestikt of voorzien van een bies aan de randen. De zakjes werden bedrukt met verschillende reclameteksten van sigarenwinkels of sigarenmerken.

Regelmatig komt de tekst voor met het opschrift “ Herinnering aan het oorlogsjaar 1914 ”. In 1914 begon de 1e Wereldoorlog. Behalve op sigarenzakjes komen we voorwerpen tegen met een herinneringstekst aan deze oorlog op pijpen, mapjes e.d. Datering van deze zakjes zal tussen 1915 en 1925 zijn geweest. Of ze gratis werden verstrekt of tegen een geringe vergoeding werden uitgegeven is mij niet bekend. Op één van de zakjes staat de prijs vermeld van de inhoud en het zakje, dat in dit geval als verpakking diende. Van de andere zakjes verschilde de inhoud die de sigarenwinkelier samenstelde of fabrikant er standaard instopte.

Herkomst afbeeldingen:

  1. Uit Verkoopcatalogus CM 1940
  2. Amsterdam Pipe Museum
  3. Amsterdam Pipe Museum
  4. Marktplaats
  5. Auction Europe
  6. Particuliere collectie
  7. Marktplaats
  8. Marktplaats
  9. Onbekend

Sigarenbandjes en lucifermerk: Particuliere collectie

Dit vind je misschien ook leuk...