Op mijn website vindt u korte artikeltjes en informatie die te maken hebben met de TABAKSGESCHIEDENIS. Kies een categorie, klik en scroll. Lees eerst het AVG. Heeft u aanvullende gegevens of vragen? Klik boven in de balk op Contact. Veel leesplezier, Fred Tijmstra

Banderollen

De tariefcode op sluitzegels

De tariefcode op sluitzegels

Naast het beeldmerk en de kleur is er op het zegel ook een code (tariefcode) aangebracht (URA, artikel 44 lid 5. Bij iedere autonome accijnsverhoging (een accijnsverhoging die niet is gebaseerd is op een wijziging van de kleinhandelsprijs) wordt op de accijnszegels een nieuwe tariefcode vermeld. Hierdoor kunnen de oude zegels (oude tarief) van de nieuwe zegels (nieuwe tarief) worden onderscheiden.

Op basis van deze tariefcode kan het juiste tarief worden vastgesteld dat op de betreffende tabaksproducten van toepassing is.

De eerste tariefcode werd na de tariefwijziging van 1-7-2008 op 1-8-2008 ingevoerd.

De belastingzegels hebben de vorm van een rechthoek met de afmeting 2,4 x 4,3 cm. Vanaf 01-01-2019 werd een smaller formaat gebruikt, 2,0 x 4,4 cm.

De tariefcode wordt verticaal aangebracht, linksonder tegen de omlijsting van het zegelbeeld. Zij staan op zegels van sigaretten en rooktabak, sigaren hebben geen tariefcode omdat sigaren verschillende maten, dus verschillend gewicht hebben. Op het zegel staat alleen sigaren, zonder aantal te vermelden.

In 2012 wordt officieel de naam kleinhandelsprijs vervangen door tariefcode. ( artikel 40.1.b )

Na invoering van een nieuwe tariefcode mogen verpakkingen met de oude code in de vast te stellen overgangsperiode nog opgebruikt worden. Daarna worden de niet gebruikte zegels vernietigd.

Bronnen:

  • https://wetten.overheid.nl
  • afbeeldingen uit particuliere collecties

Dit vind je misschien ook leuk...