Op mijn website vindt u korte artikeltjes en informatie die te maken hebben met de TABAKSGESCHIEDENIS. Kies een categorie, klik en scroll. Lees eerst het AVG. Heeft u aanvullende gegevens of vragen? Klik boven in de balk op Contact. Veel leesplezier, Fred Tijmstra

Sigarenwinkels

Sigarenmagazijn Jan van der Pigge

Sigarenmagazijn Jan van der Pigge – Haarlem

Als je de naam Van der Pigge hoort denk je automatisch aan Haarlem. Wat niet iedereen weet is dat er twee zaken Van der Pigge zijn. De alom bekende drogisterij  van J.A. van der Pigge uit 1849 in de Gierstraat 3 en de sigarenzaak van J. van der Pigge uit 1800 in de Grote Houtstraat 81. Er zijn wat overeenkomsten. Ze pretenderen beide de oudste in hun segment te zijn en hebben allebei een oud interieur.

De sigarenzaak “Jan van der Pigge” heeft haar deuren op 15 mei 2010 gesloten. De huidige eigenaar Ko van der Veldt en compagnon Paul Braam hebben zich enorm ingespannen om de tabakswinkel te verkopen, zodat het prachtige interieur behouden zou kunnen blijven. Dat is helaas niet gelukt omdat de nieuwe gegadigde, een nazaat van de oprichter, de financiering niet rond kreeg.

Het interieur met de bruine kasten en vitrines rondom en de prachtige kroonluchter mag tegenwoordig exclusief genoemd worden. Waarschijnlijk zal het historische interieur, dat specifiek is voor deze tabakswinkel niet behouden blijven. Wel zullen aan het Historisch Museum in Haarlem enige zaken van historisch belang worden overgedaan. Zoals de akte uit 1800 waarmee Jan van der Pigge het winkelpand kon huren voor 80 gulden per jaar, een bedrag dat hij in twee termijnen mocht betalen. Boven de etalage zijn drie glas-in-loodramen met de tekst: Opgericht anno 1800, Sigarenmagazijn De gekroonde Moor, J. v. d. Pigge. In het middelste raam een afbeelding van “de gekroonde Moor”.

Het winkelpand aan de Grote Houtstraat in Haarlem met uithangbord “De Gekroonde Moor” en de plaquette “Hofleverancier” na 3 generaties in 1950 bij Koninklijke Beschikking toegewezen.

Sigaren, bedrukt met het eigen merk, werden bij verschillende fabrieken gemaakt. De sigaren in het houten kistje (afb.rechts) zijn handgemaakte sigaren van de fabriek Van der Donk uit Culemborg.
Vroeger werden de sigaren voorzien  van sigarenbanden met firmanaam.

De winkel was nog echt een ouderwetse speciaalzaak. Rookwaren en rokersattributen waren volop aanwezig. Snoep, tijdschriften en loten werden er niet verkocht. De enige concessie was de verkoop van koffie en thee. De zaak onderscheidde zich daardoor van de andere sigarenwinkels, hetgeen door veel klanten gewaardeerd werd. In 1993 werd Van der Pigge door de lezers van het Haarlems Dagblad verkozen tot “mooiste winkelinterieur van Haarlem”. Ook andere prijzen vielen de winkel ten deel: Beste winkel 2002 City Haarlem en Klantvriendelijkste winkel 2002 City Haarlem.

Ter wille van de klanten gaat het vertrouwde merk Jan van der Pigge niet verloren. “Havanahouse” voorheen W.H.Voet & Zn, in de Kruisstraat 39 blijft het merk verkopen, evenals de sigaren van Van der Donk en Compaenen.

Zo zal een kistje “Jan van der Pigge” de oudere klanten blijven herinneren aan die mooie zaak aan de Grote Houtstraat met de kroonluchters, de oude tabakspotten, de collectie houten pijpen, en de geurige tabakken.

sigarenzakje
Klanten die afscheid nemen of de laatste inkopen doen voordat de sluiting een feit is.

Bron: – Noord Hollands Dagblad  10-04-2010.

Foto’s – Fred Tijmstra 

Objecten:  prive collectie

Dit vind je misschien ook leuk...