Tabak en pijpen voor de bijenteelt
De eerste berichten van bijenteelt dateren uit het oude Egypte. In de klassieke oudheid was het houden van bijen algemeen verspreid. Deze vroegste vormen van bijenteelt bestonden uit het vangen van bijenzwermen in uitgeholde boomstammen of aardewerken buizen. Voor het oogsten van de honing moest het volk worden vernietigd. Later werden korven gebruikt om de honing te verzamelen en ging men in de 19e eeuw over om bijen in kasten te houden. Uitvinder was Jan Dzierżon. Om tijdens het controleren van het bijenvolk en het uithalen van de honing niet gestoken te worden werd bijentabak in een pijp gerookt.
Bijentabak
Tabaksfabrieken verkochten tabak van slechte rookkwaliteit, afval en stelen als bijentabak. Deze tabak viel onder de tabakswet en mocht niet verhandeld worden, maar was toegestaan voor eigen gebruik. Ze werd net als gewone tabak verpakt in een papieren verpakking, later in plastic zakken. Deze tabak speciaal voor imkers was veel goedkoper dan de gewone tabak en werd in grotere verpakkingen aangeboden.
De Imkerpijp
Het verschil met een gewone pijp is dat de imkerpijp gebruikt wordt om rook uit te blazen. Bij het verzorgen van de bijen wordt de omgeving van de bijenkast omgeven door rook. De bijen bemerken een gevaar en zuigen hun blaas vol met honing omdat ze een bosbrand vermoeden en bij hoge nood op de vlucht hun kapitaal kunnen meenemen. Volgezogen bijen steken niet en er ontstaat een kalmeringseffect zodat de imker een kans op steken verkleint.
De bekendste pijp is de Dathe-pijp, genoemd naar Gustav Dathe. Het mondstuk met een kogelventiel zorgt ervoor dat je geen rook binnenkrijgt. In de binnenpot wordt de bijentabak gedaan, de buitenpot heeft vaak een kurken rand om de hand niet te verbranden. Door de pijp in de mond te houden heeft de imker zijn handen vrij.
Tegenwoordig wordt tabaksafval of gedroogde kruiden in blokjes vervaardigd voor berokers in plaats van de gebruikelijke pijp. Dat is een apparaat met een blaasbalg.
De gevlochten bijenkorf was de voorganger van de bijenkast. Bij bijenkorven moest voor de honingoogst het bijenvolk geruimd worden. Op tabaksverpakkingen komen we afbeeldingen van bijenkorven tegen. J.B.van der Meulen uit Drachten bracht ze uit onder het merk Bijekoer en Bijenkorf.
Bronnen:
- Wikipedia.nl
- Catawiki.be
- Wikiwand.com
- Marktplaats
- Prive documentatie